Finałem projektu edukacyjnego “Eko-Fit Matma” finansowanego przez dotację M-Banku był Eko-Piknik. - Projekt trwa od 1 kwietnia do 30 czerwca 2023 r. Łączy elementy matematyki i ekologii. My postawiliśmy na zdrowy tryb życia - zdrowe odżywianie, zdrowe uprawy ekologiczne, aktywność fizyczną. Sposób  odżywiania się i brak aktywności ruchowej niekorzystnie wpływa na stan zdrowia, samopoczucie i wysiłek intelektualny. Postanowiliśmy wykorzystać możliwości jakie daje matematyka w tych dziedzinach. Utworzyliśmy warsztatowe grupy projektowe: ogrodników, kucharzy, dietetyków, sportowców i ekoreporterów, które ściśle współpracowały z rachmistrzami – informuje Irena Sikora-Kołodyńska, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 2.

Ogrodnicy zajmowali się ekologiczną uprawą roślin doniczkowo-szklarniowych, które były wykorzystane min. do przyrządzania zdrowych potraw. Rachmistrzowie zajmowali się min.  przeliczaniem ilości sadzonek, głębokości nasion w glebie, pomiarem odległości między nasionami, mierzeniem wzrostu roślin, a także ilości potrzebnej do tego wody. Kucharze planowali skład i kaloryczność potraw. Rachmistrzowie we współpracy z nimi zajęli się przeliczaniem wartości odżywczych w posiłkach dietetycznych. Sportowcy zajęli się pomiarem aktywności fizycznej, mierzyli dystans, prędkość, liczyli ilość kroków, pokonanych schodów. Rachmistrzowie min. odczytywali i obliczali zużycie kalorii w poszczególnych aktywnościach, obliczali BMI - indeks masy ciała.

Uczniowie  wykorzystywali także technologię informacyjną do mierzenia i analizy aktywności fizycznej (m.in. aplikacje). Grupa uczniów biorących  udział w warsztatach pojechała na wycieczkę – “Matematyka w terenie”, aby poznać ekologiczne uprawy roślin oraz ekologiczną produkcję kosmetyków.

W ramach projektu zostały zakupione pomoce dydaktyczne, a każdy uczestnik otrzymał poradnik “Matematyka na zielono” ufundowany przez fundację M-Banku. (info SP nr 2)